College Avenue extension
Bangor, Northern Ireland
Domestic extension
Bangor extension
Bangor, Northern Ireland
Domestic extension

This traditional Victorian home marks the Western most side of College Avenue in Bangor, Northern Ireland. The site is split level, sloping down towards the rear garden. The upper floors feature spectacular views across the rooftops of this suburban neighbourhood towards Ballyholme Bay.

 

The two storey villa was originally orientated towards the street, and as with most older houses, all of the spacious living accommodation was positioned at the front – completely ignoring the spectacular views towards the rear and West.

 

The design recommended a 1800 flip of the internal accommodation, whilst maintaining a reception room to the front with grand entrance hall, along with two sizable bedrooms at first floor.  The main living accommodation was shifted to the rear of the ground floor plan to create an open plan kitchen / dining/ living space with coastal views. A picture frame window to the west overlooks the garden and captures late evening sunlight to the dining area. A glass balustrade stair with rooflight above leads down to a snug with its own stove fire and glazed sliding doors which access the rear garden and entertainment deck.

 

The new master bedroom with en-suite and dressing room is reached using the original victorian stair. The vaulted space and glazed gable provide views towards Ballmacormick point and the Copeland Islands beyond.

 

The façade treatment ensured that the new three storey return to the rear was punctuated with glazed openings to accentuate the views. The dining area features a glazed corner and flying roof projection, whilst the snug area has a sloped metal roof – reducing the impact of the side elevation to the neighbouring dwelling. The master bedroom is clad in slate with a pitched roof to ensure the third floor element is read as part of the roof, this reduces the scale of the extension and provides a domestic feel to the home.