Retail & office building

Ashbury shopping center, Bangor
8,500 sqft
Retail & office building
Ashbury shopping center, Bangor8
8,500 sqft

Ashbury shopping centre is a busy neighbourhood hub of commercial services located in a residential area to the south east of Bangor.

This new scheme will form an extension of the Ashbury complex, introducing a 2 storey commercial building, new playground and associated landscaping. The new volume will sit to the west of the existing buildings, set back on the site to maintain views towards the existing commercial units.

The new building will provide 8,500 sqft of commercial floor space accommodating 3 new retail units and a restaurant at ground floor with office space at first floor level. Externally a new children’s playground located to the south of the building will provide new facilities for the local community to use for free. Safety fencing and lockable gates around the playpark will control access and help avoid antisocial behaviour outside of opening hours.

The new building’s primary elevation will address Ashbury Avenue and help enliven its street frontage. Given the residential location, scale and overall height have been kept to a minimum through the use of a parapet flat roof. Red brick will match the materiality of the immediate area and will help tie the new volume to the context. Areas of timber cladding are used to animate the elevations and highlight points of circulation. Floor to ceiling glazed openings at 1st floor level will help bring natural light into the office spaces whilst a projecting brise soleil will provide summer shading to avoid overheating and glare.